Първите 12 месеца

Без паника: 7 обичайни симптома при бебетата

Странни петна по тялото на бебето, висока температура, отоци на врата – това може да вкара родителите в паника, особено ако става въпрос за първото им дете.

Как да отличите безобидните явления от онези симптоми, които изискват лекарска намеса?

Симптом № 1: 6-месечно бебе внезапно вдига температура

Вероятна причина – на детето му никнат зъби. Признак за това ще са побелелите подути венци, подутините в зоната на предните резци. Детето ще отделя слюнка активно и ще се опитва да лапа и гризе всичко. Често през този период бебетата стават неспокойни, спят по-леко, но апетитът и общото им самочувствие са нормални. Не се плашете, ако към изброените явления се добави и учестено ходене по голяма нужда с редки екскременти, лека хрема или кашляне. По правило тези проблеми минават за няколко дни.

Какво да направите? При температура над 38,5 °С дайте на бебето антипиретик, съдържащ парацетамол или ибупрофен. Масажирайте венците му с чист пръст и ги намажете с обезболяващ гел за поникващи зъби. Предложете на детето да подъвче охладен в хладилник биберон, гризалка или просто парче морков. Ако това му помогне да се успокои, значи зъбите ще пробият много скоро.

Трябва ви лекар, ако:
- детето има и други симптоми – слабост, силна хрема или кашлица, обриви по тялото, повръщане, диария (ходене по голяма нужда над 5 пъти дневно);
- детето има температура (дори и невисока, до 38 °С) в продължение на над 3 дни, вдига над 39 °С или ден-два след нормализиране пак качва. Всичко това може да е симптом на развитие на вирусна или бактериална инфекция.

ВАЖНО! При внезапно вдигане на температура над 38 °С при бебе на под 3 месеца, е необходимо незабавно да се обърнете към лекар! През първите месеци от живота инфекциите могат да се развиват стремително.

Симптом № 2: Новородено момиченце има секреция от влагалището

Вероятна причина – естествена полова криза. Предизвиква се от дисбаланс на естрогените, които детето получава от кърмата на майката. При това момиченцата могат да имат леко кървав или слузест секрет от влагалището, а понякога и подпухнали млечни жлези и/или жълтеникав секрет от зърната. Най-често хормоналният бум възниква през първата седмица от живота, но може да се случи и през първия месец.

Какво да направите? Нищо особено. По правило влагалищната секреция спира от само себе си за 3-4 дни. Подмивайте бебето, както обикновено, след всяко ходене по голяма нужда с детски сапун по посока отпред назад и го оставяйте по-често да се „проветрява“ без памперс.

Трябва ви лекар, ако:
- секрецията продължава над 5 дни или възниква на възраст над 1,5 месеца. Това може да е симптом на по-сериозни хормонални нарушения;
- секретът има гноен характер, зеленикав цвят или остра неприятна миризма, а половите органи са зачервени. Това са симптоми на възпаление.

Симптом № 3: При температура над 38 °С детето получава гърчове

Вероятна причина – фебрилни гърчове. Те се случват само при повишена температура приблизително при 5 % от бебетата на възраст от 6 месеца до 3 (по-рядко до 5) години заради нарушения в работата на централната нервна система. При това детето отмята глава назад, обръща очи, мърда конвулсивно ръцете и краката и си спира дъха. Заради рязкото отпускане на всички мускули може да има непроизволно изпускане по голяма или малка нужда. По правило пристъпите преминават за няколко минути, по-рядко се проточват до четвърт час. Те не изискват специално лечение и преминават с възрастта.

Какво да направите? Сложете детето на равна твърда повърхност, обърнато настрани. Изтеглете брадичката му надолу, за да не се задави със слюнка или повръщано. Следете наоколо да няма предмети, които да травмират детето. Докато пристъпът не приключи, не се опитвайте да вкарвате нещо в устата на детето, да му давате да пие или да го държите на ръце. Когато гърчът приключи, дайте на детето антипиретик.

Трябва ви лекар, ако:
- детето е получило за пръв път гърчове на възраст над 5 години или гърчовете са станали без повишаване на температурата. Това може да е признак на епилепсия;
- мускулните съкращения са продължили над 5 минути или по време на пристъпа е имало краткотрайно спиране на дишането;

ВАЖНО! Дори ако пристъпът е бил краткотраен, след него непременно извикайте педиатър (той ще ви обясни как да предотвратите подобни гърчове занапред). Когато детето оздравее, заведете го на невролог и му направете изследвания, за да сте сигурни, че няма епилепсия.

Симптом № 4: Треперене на ръцете и на брадичката при 3-седмично бебе

Вероятна причина – тремор при новородени. Леките потрепвания на ръцете, краката или брадичката са свързани с незрелостта и прекомерната възбудимост на нервната система. Тези явления най-често се проявяват през първия месец от живота на детето и минават от само себе си за 3 месеца. Треморът обикновено се наблюдава в момент на нервно напрежение (уплах, плач) и при бебета, претърпели трудности преди раждането или по време на раждането (например вътрешноутробна инфекция или хипоксия).

Какво да направите? Не се изисква специално лечение. Можете да укрепите нервната система на бебето и организма му като цяло с помощта на прости изпитани средства – масаж, гимнастика и дълги разходки.

Трябва ви лекар, ако:
- треперенето е много силно и обзема не само ръцете, но и главата, краката;
- детето продължава да получава тремори над 4-месечна възраст;
- треперенето възниква без причина, дори когато детето е спокойно.

ВАЖНО! Всичко това може да сигнализира за по-сериозни неврологични увреждания, например енцефалопатия. Подобни симптоми могат да се наблюдават и при недостиг на някои вещества (например, калций или магнезий), така че на бебето ще трябва най-малкото да му се направи ехографски преглед на мозъка и изследвания на кръв и урина.

Симптом № 5: След ваксинация на ръката на детето се е появило малко червено петно

Вероятна причина – постваксинална реакция. Организмът на детето може да реагира на всяка една ваксина – това означава, че имунната му система е стартирала производството на антитела срещу въпросната инфекция. Реакцията може да е съпроводена от повишаване на температурата, флегматичност или възбудимост, нарушения на съня и апетита, чревни разстройства, гадене, болки в корема или в ставите. За щастие тези симптоми не възникват едновременно и често всичко се ограничава до появата на зачервяване, подуване или обрив на мястото на инжектиране. Особено силна кожна реакция предизвиква ваксината ДТК – петното на мястото на инжектиране може да достигне диаметър от 8 см.. При това реакцията при реимунизация може да е по-ярко изразена, отколкото на първа ваксинация.

Какво да направите? Не изпадайте в паника – тези „последици“ от ваксинацията обикновено минават от само себе си за 2-3 дни. Ако детето страда от болки или температура, дайте му парацетамол или ибупрофен. При обриви можете да нанесете антихистаминова маз.

Трябва ви лекар, ако:
- температурата, лошото самочувствие и обривите продължават над 3 дни;
- има поне един признак за усложнения – температура над 39,5 °С, силна слабост, затруднено дишане и преглъщане, оток и зачервяване на лицето или врата;

ВАЖНО! Най-острото постваксинално усложнение е анафилактичният шок, който се проявява в рамките на половин час след имунизацията. През това време е най-добре да останете недалеч от поликлиниката.

Симптом № 6: Очите на 3-месечно бебе гледат в различни посоки

Вероятна причина – физиологично кривогледство. Очните мускули на новороденото дете са слаби, а контролът над тях от главния мозък още не е урегулиран, в резултат на което очите могат да се движат несъгласувано. Това се смята за абсолютно нормално при деца на под 3 месеца, но понякога може да се проточи и до 6-месечна възраст.

Какво да направите? Променяйте по-често положението на играчките, които детето наблюдава (например, висящите над креватчето играчки), за да не му се налага да насочва поглед все на една и съща страна.

Трябва ви лекар, ако:
- кривогледството се запазва и след 6-ия месец. В този случай е добре да се започне по-скоро корекция, за да не се натоварва излишно здравото око.

Симптом № 7: Детето има увеличен лимфен възел зад ухото

Вероятна причина – лимфаденопатия на фона на изграждане на имунитет. Увеличаване и възпаление на лимфните възли обикновено възниква тогава, когато в лимфотока циркулира някаква инфекция или следи от нея. При деца на до 5 години обаче лимфните възли могат да се увеличават леко и при отлично здраве, ако имунната система, запознавайки се с нови микроби, започне твърде активно да изработва лимфоцити. Най-често се увеличават лимфните възли по врата, по-рядко тези на слабините и подмишниците.

Какво да направите? Огледайте детето, опипайте зоните под колената, над и под ключиците, по сгъвките на лактите. Наблюдавайте самочувствието на детето и не се опитвайте да слагате на лимфните възли топли компреси без предписание от лекар.

Трябва ви лекар, ако:
- лимфните възли на допир наподобяват грахче с диаметър над 1 см.;
- докосването на лимфните възли предизвиква у детето болка – това е признак на възпаление;
- детето наскоро е прекарало някаква инфекция (възможно е да не е доизлекувана).

ВАЖНО! Увеличените лимфни възли могат да бъдат симптом на различни проблеми, така че детето ще трябва да бъде прегледано комплексно, с пълни кръвни изследвания и ехограф на коремните органи.

3 „безобидни“ симптома, които не бива да игнорирате:

Ако детето ви прояви, който и да било от тези симптоми, непременно потърсете лекарска помощ:

- мускулите на тила са станали напрегнати, твърди на допир. Ако при това детето е вдигнало и температура или има необичаен обрив, това може да е признак на менингит;
- наблюдавате у детето сух език и устни, хлътнали очи. Това са признаци на обезводняване, които могат да възникнат при повръщане, диария или висока температура. Незабавно дайте на детето водно-солен разтвор;
- неприятна миризма. Ако урината, изпражненията или потта на детето са започнали да миришат необичайно остро, следете бдително самочувствието на бебето и не отлагайте за дълго посещението при лекар. Това може да е признак на обменни нарушения, инфекции или отравяне.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg

2019 © Проект на Sportal Media Group | Лични данни
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.