Нерационалното хранене по време на бременност може да доведе до отоци, повишено кръвно налягане, нарушено кръвообращение на плацентата.
Съществуват продукти, които са незаменими за бъдещите мами. Вижте кои са те!
Заешкото месо
Богато е на протеини – повече отколкото пилешкото и говеждото. Протеините имат строителни функции (материал са за новите клетки), транспортни (пренасят хранителните вещества в организма), енергийни (протените са енергия), защитни (антитела за всякакви болести). По време на бременността плодът расте с много бърза скорост. От една невидима клетка за девет месеца той става близо 4 кг. За подобни темпове на растеж са необходими протеини. Ето защо бъдещите мами трябва да ги набавят чрез менюто си. Заешкото месо съдържа протеини, а в същото време има малко холестерин и е хипоалергенно.
Важно! На ден трябва да хапвате поне 100 г заешко месо.
Извара
Тя е незаменим източник на калций. А калцият е основата, върху която се формира костната тъкан. Недостигът на калций в организма на бременните води до нарушения при формирането на костната система на плода и до остеопороза. На ден трябва да хапвате поне 100-150 г извара.
Важно! Ако през първите три месеца на бременността в организма на жената има недостиг на калций, детето може да се роди с нарушен слух.
Броколи
Растителната целулоза е много важна, защото организмът на бременните е склонен към запек. Основното достойнство на броколите обаче е, че са богати на витамини. Те са източник на витамин B9 – фолиевата киселина, който е много важен за плода, когато се формира нервната тъкан. И още нещо – фолиевата киселина е важна за образуването на еритроцитите, които отговарят за преноса на кислород.
Важно! Хапвайте поне 600 г броколи – като супа, гарнитура...
Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg