Бременна съм

Всичко, което трябва да знаете за йогата по време на бременността

Днешно време йогата вече се възприема все по-сериозно от учени и лекари като методика за укрепване на здравето.

Препоръчва се и на бременни – при липса на противопоказания, йога-практиките могат да бъдат изключително полезни за дамите, които очакват бебе.

Каква е ползата от този спорт?

Има безброй разновидности йога, отделен профил е и йогата за бременни. В нея са значително ограничени асаните и се прилагат специални дихателни техники, които да помогнат на жената да се подготви за предстоящото раждане.

Лекарите признават, че йогата е полезна за бременните поради няколко причини:

* Системните упражнения помагат да се укрепят мускулите на корема, гърба и таза, което спомага не само за по-леко раждане, но и за по-успешно протичане на следродилното възстановяване.

* Йогата повишава вероятността плодът да се намести правилно, с главата надолу. Разбира се, това зависи не само физическата активност на бременната, а и от други фактори – размер и тегло на бебето, индивидуални особености на матката, специфики на прикрепяне на плацентата и т.н.. Въпреки това обаче йогата несъмнено може да има положителен ефект.

* Опит в дихателните упражнения – правилното дишане при контракции и раждане ще направи процеса максимално безболезнен и ще ускори отварянето на шийката на матката.

* Йогата подобрява кръвообращението – това е необходимо не само за доброто самочувствие на бъдещата майка, но и за предотвратяване на опасни усложнения като хипоксия на плода.

* Йога-практиките укрепват имунитета – при бременност имунната система винаги е отслабена и жената става уязвима към вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

* Стимулация на метаболизма – йогата ще помогне на бременната да не напълнее твърде много по време на 9-те месеца. Поддържането на нормално телесно тегло е важно за профилактика срещу гестоза.

* Йогата помага на жената да овладее ефективно контролираното отпускане. Това умение е полезно в стресови ситуации и по време на раждане, когато между контракциите бременнатаата трябва да си почине и да събере сили.

* Практиките спомагат за поддържане на тонус и добро настроение през цялата бременност, което е много важно за нормалното развитие на плода.

Като цяло жените, които са практикували йога по време на бременността, по-рядко страдат от усложнения. Това твърдение обаче е вярно, само ако бъдещата майка спазва всички правила и е наясно с възможните противопоказания.

Противопоказания и вероятни вреди

Дори ако бременната се чувства напълно здрава и бодра, тя непременно трябва да се консултира с лекуващия си лекар, преди да вземе решението да практикува йога. Този спорт не се препоръчва в следните случаи:

* ако има диагностициран риск от спонтанен аборт на ранен етап от бременността или риск от преждевременно раждане при напреднала бременност;

* ако бъдещата майка страда от хипертония или има признаци за гестоза с отоци;

* ако е установено ниско или крайно разположение на плацентата, както и предлежаща плацента;

* ако бременната има нетипична вагинална секреция;

* ако бъдещата майка страда от сърдечно-съдови заболявания.

Дори ако нищо от изброеното не е налично, занятията с йога трябва да стават внимателно и с грижа за здравето. При най-малките признаци за влошаване на самочувствието бременната трябва да се обърне към лекар и да обсъди с него доколко е допустимо и целесъобразно да продължи тренировките.

Как да практикувате йога за бременни правилно?

По време на бременността всички физически натоварвания трябва да са разумно премерени и безопасни. Това засяга и йогата. Всяко тримесечие си има своите особености, които трябва да знаете:

1. Първо тримесечие

Смята се, че това е най-отговорният период от бременността, защото именно през тези месеци се формират всички органи и системи в организма на бъдещото дете. Бременната трябва да бъде особено предпазлива и внимателна. През първото тримесечие избягвайте асани с резки наклони и обръщания на тялото, усукване и стягане на коремните мускули. От 7-9 седмица и до самото раждане откажете позите, които изискват да лежите по корем.

Ако практикувате йога правилно и внимателно, то през първото тримесечие ще извлечете максимална полза от заниманията, защото упражненията ще ви помогнат да се преборите със сутрешното гадене и ще укрепят мускулите на гърба и краката. През следващите 6 месеца натоварването на тези зони значително ще нарасне.

Жените, които не са практикували йога преди бременността, при липса на противопоказания трябва да се обърнат към специалист и да се запишат в отделна група за йога за бременни. За начинаещ асаните са достатъчно трудни и е сложно човек да определи нивото на допустимо натоварване сам у дома.

Бъдещите майки, които и преди бременността са практикували йога, могат да продължат да го правят, като изключат някои пози от обичайните си практики.

Второ тримесечие

Този период се смята за най-благоприятен за физически упражнения – бременната все още не е ограничена в движенията си и не е натежала, а основните рискове от първото тримесечие са останали в миналото. Именно през този етап дамите стават по-уравновесени, а нивото за начинаещи може да се разшири леко с допълнителни асани.

През тези месеци от голямо значение са дихателните практики, които ще помогнат на раждащата жена да диша правилно, да управлява вдишването и издишването, както и дълбочината на вдишване/издишване. Това е чудесна подготовка за раждането, освен това тези упражнения могат да се правят самостоятелно вкъщи след кратка подготовка под надзора на треньор, който да покаже основните техники.

През втората половина от второто тримесечие е важно да се изпълняват асани, които смъкват натоварването от гърба и краката. Тези пози, впрочем, са ефективна профилактика срещу разширени вени. Някои асани помагат срещу киселини и натрупване на газове в червата. Все така обаче трябва да сте внимателни. Не бива да задържате дъха си за дълго, а асаните не бива да изискват лягане по гръб или по корем – увеличилата се матка може да притисне долната куха вена, което да доведе до загуба на съзнание, нарушения в кръвообращението и дори до колапс в по-тежки случаи.

Трето тримесечие

С всяка седмица изпълнението на упражненията ще става все по-трудно, но никой не ви кара да поставяте рекорди. Важното е само да продължите системно заниманията, като смените по-интензивните натоварвания от второто тримесечие с по-лека активност. През този период дихателните упражнения и практиките, укрепващи мускулите, най-вече мускулите на таза са все така важни.

През третото тримесечие е препоръчително да наблегнете на пози, които не натоварват гръбначния стълб и кръста и спомагат за отпускане на мускулите на краката. Затова избягвайте упражненията в изправено положение. Както и през второто тримесечие, асаните по корем и по гръб не се препоръчват.
Жените, които са практикували йога преди бременността или през всичките 9 месеца редовно, могат да си позволят внимателно да изпълняват асани от изправено положение, стига да не забравят, че големият корем може да измести центъра на тежестта и да доведе до загуба на равновесие. Затова бъдещата майка е добре да се „застрахова“ с допълнителна опора под ръка (например, стол) или да стои до стената, за да може да се подпре при нужда.

В напреднала бременност са забранени „преобърнатите“ асани, наклоните напред и страничните усуквания на тялото. През третото тримесечие е важно да намерите разумния баланс между натоварване и умора.

Важно! През всеки един етап от бременността трябва да си създадете комфортни условия за тренировка. Заобиколете се с меки предмети, удобна подложка, възглавници. Позите трябва да са максимално устойчиви.

Тренировките трябва да бъдат редовни, ако ще и не твърде чести. Упражненията, извън установения график, са излишен стрес за организма. Спонтанните натоварвания повишават риска за здравето на бременната и на плода.

По време на тренировка трябва да се вслушвате внимателно в усещанията си. Разбира се, йогата сама по себе си изисква внимателно отношение към сигналите на тялото, но по време на бременността това е особено важно. Ако усетите влошаване на самочувствието си, световъртеж или каквито и да било болки, излезте плавно от асаната и си дайте почивка.

Слушайте бебето си – това е особено важно от средата на бременността, когато плодът започва да общува с майка си чрез движение. Ако някоя асана предизвиква у детето повишена активност и настойчиво „ритане“, възможно е да не му допада именно тази поза. Откажете се от нея, дори ако на вас лично ви харесва.

Видеоуроците по йога са полезно помагало, но не забравяйте, че авторите им може да не разбират от медицина. Преди да пробвате даден курс упражнения, обсъдете го с лекаря си. За да сте сигурни, че правите всичко правилно и с полза за себе си и за бъдещото си дете, добре е да посетите поне няколко урока при добър специалист лично. Проверете дали инструкторът има нужните сертификати за работа с бременни и с други групи, изискващи лечебна физкултура.

През всичките етапи на бременността не забравяйте, че не бива да правите асани на пълен стомах или с пълен пикочен мехур. Планирайте времето си така, че тренировките ви да се падат минимум час и половина след хранене, а преди заниманията отидете до тоалетната.

По време на бременността ще трябва да забравите за интензивните и енергични упражнения, дори ако имате дългогодишен опит с йога. Всичко трябва да се прави бавно и плавно, резките движения са под забрана.

Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg

2019 © Проект на Sportal Media Group | Лични данни
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.