Бременна съм

Защо коремът и долната част на гърба болят по време на бременност?

Болката в долната част на гърба по време на бременност е често срещан симптом, който се счита за нормален, но може да показва и опасни патологични състояния в зависимост от триместъра.

Най-често е невъзможно бъдещата майка да се отърве напълно от подобни усещания, но е напълно възможно да ги облекчи.

Причини

Болките в гърба по време на бременност се срещат при много жени. Обикновено дискомфортът е свързан с увеличаване на натоварването на гръбначния стълб и разтягане на коремните мускули. Най-често такава болка се появява към края на втория триместър и не е възможно да се намали преди раждането. Болки в кръста в ранна бременност също могат да се появят. През всеки триместър бъдещите майки изпитват този симптом по различни причини.

В началото на бременността

Болка в долната част на гърба по време на бременност в ранните етапи, най-често е поради физиологични причини: Още през първите седмици от зачеването на детето тялото на жената постепенно се подготвя за факта, че плодът в нея непрекъснато ще расте. Лумбалната част на гръбначния стълб претърпява промени, защото много скоро цялото натоварване ще отиде върху него.

След 1,5 месеца от момента на оплождането промените засягат сакралната област. С течение на времето тя става по-еластична, така че жената не изпитва силен дискомфорт от натиска на масата на детето върху гръбначния стълб. На този етап болката обикновено се появява периодично и не засяга значително общото благосъстояние на бременната жена.

Долната част на гърба е особено напрегната, тъй като матката расте и променя позицията си. Към края на първия триместър лумбалната болка е свързана с динамичния растеж на плода. На този етап жената все още няма време да свикне с тежестта на корема, поради което при ходене за удобство гръбначният ѝ стълб силно се огъва. На 12-та седмица връзките започват интензивно да се разтягат под натиска на детето. Жената може да изпита силен дискомфорт, но най-често няма причина за безпокойство, тъй като всичко се случва в рамките на физиологичните норми.

Някои дами изпитват болки в долната част на гърба в ранна бременност малко след оплождането. След зачеването ембрионът преминава от фалопиевите тръби до матката за 4-5 дни. След това се имплантира в ендометриума (лигавицата). По време на въвеждането на ембриона в лигавицата на матката, обвивката му е частично разрушена, което причинява дърпаща болка. След успешното имплантиране на яйцеклетката неприятното усещане изчезва от само себе си. Заедно с гаденето и лекото зацапване, болката в долната част на гърба може да се счита за признак на бременност.

При по-късните етапи на бременността

Болка в гърба по време на бременност през втория триместър е поради следните причини: изместване на центъра на тежестта, качване на тегло, ефектът на хормона релаксин върху връзките и тъканите, хормонални промени, увеличаване на натоварването на определени мускулни групи, обостряне на хронични заболявания (мускулно-скелетна система, пикочно-полова система), патологии, настъпили още преди началото на раждането на детето.
През третия триместър болката в гърба по време на бременност най-често се дължи на факта, че жената динамично наддава на тегло. Заедно с това се увеличава натоварването на гръбначния стълб, увеличават се деформациите на лумбалната област. Хормоните от своя страна подготвят таза за раждане, като омекотяват съединителните връзки. Съединението на тазовите кости с гръбначния стълб става подвижно и това кара долната част на гърба да боли още повече по време на бременността през третия триместър.

Ако жената усеща дърпане в долната част на гърба си през периода от 37-40 седмици, това може да се дължи и на следните причини: Преди раждането главата на бебето се спуска и притиска сакрума, причинявайки лумбална болка. Отлепване на плацентата. Ако заедно с лумбалната болка, бременната жена има кърваво изпускане и има тонус на матката, тогава посещението при лекар НЕ трябва да се отлага.

Прекалено ранното отделяне на плацентата от стената на матката е изпълнено със сериозни последици както за майката, така и за бебето. Друга причина - Бракстън Хикс контракции. Преди предстоящото раждане тялото тренира с помощта на фалшиви контракции началото на процеса на раждане. Ако заедно с лумбалните спазми, лигавицата се отделя, околоплодната течност изтича и долната част на корема боли на редовни интервали, тогава най-вероятно процесът на раждане е близо. Трябва да се очаква от 38-та седмица.
Преди раждането болките в долната част на гърба не са необичайни, те най-често имат физиологично обяснение, но могат да показват и сериозни хронични заболявания, които са се влошили с настъпването на бременността.

Свързани симптоми на тревожност и модели на болка

Понякога болката в долната част на гърба след зачеването не е безвредна. Ако гърбът боли по време на бременност през първия триместър, а жената отслабва и има тахикардия, нарушена пространствена ориентация, тогава трябва спешно да посетите лекар. Такива признаци могат да показват началото на спонтанен патологичен аборт.

През 2-рия триместър жената трябва да бъде предупредена за болки в пояса, излъчващи се към опашната кост, пубиса или бедрената кост. Ако след половинчасов престой в легнало положение те не изчезнат или станат ритмични, тогава също трябва да се обадите на лекар.

Такива симптоми може да се дължат на факта, че процесът на раждане е започнал преждевременно. Ако по време на бременност има едностранна болка в долната част на гърба - отдясно или отляво - това показва възпалителен процес в бъбреците. В този случай често се засяга тубулната система на бъбреците или гломерулите и симптомите обикновено започват едностранно, гърбът боли от дясната или от лявата страна. Жената трябва да се консултира с нефролог.
Ако такива патологии са били изключени от лекаря, има още няколко възможни причини за болка: Издърпва се долната част на гърба по време на бременност от дясната или лявата страна с комплекс от дистрофични нарушения в ставния хрущял. Бременните жени се оплакват, че най-често сутрин след сън силно ги боли гърба. Както силната остра, така и тъпа лумбална болка отдясно или отляво, показва обостряне на ишиас. Болката се излъчва към седалището, бедрото, както и към външната повърхност на подбедрицата. Увеличава се по време на ходене, когато се опитвате да промените позицията на тялото, както и по време на пристъп на кашлица.

Болката в гърба по време на бременност може да означава лумбодиния. Възниква на фона на преумора или дълъг престой на студено, както и по време на инфекциозни процеси. Бременната жена заема принудително приведено положение. Тя се движи много трудно. Теглещата болка в долната част на гърба отдясно или отляво също може да означава миозит (възпаление на лумбалните мускули). При палпиране мускулните влакна са уплътнени, жената описва болката като продължителна, болезнена, приглушена. Най-често такава патология се развива, ако жената е стояла на течение или на студено.

Панкреатит. Бременната жена може да обърка възпаление на панкреаса с токсикозата. Това заболяване се характеризира с изразено нарушение на храносмилателните процеси. По-силно се усеща в горната част на корема, но също така се излъчва в лявата долна част на гърба.

Остеохондроза, ишиас, междупрешленна херния. При различни дегенеративно-деструктивни процеси на опорно-двигателния апарат може да се излъчи болка. Често при такива патологии лявата страна на долната част на гърба боли. Силната болка в гърба по време на бременност може да бъде свързана и с гръбначна херния. Такава тежка патология се характеризира с миалгия, скованост на движенията, нарушена поза, чувство на изтръпване и "настръхване" в долните крайници.

Причина за болки в кръста по време на бременност може да бъде и дискова херния. Бременната жена има болки в гърба и при симфизит. Това е заболяване, свързано с разминаване на костите на срамната става. Бременната жена изпитва силна пубисна болка и отбелязва подуване на тъканите.

Към кой лекар трябва да се обърна, ако долната част на гърба ме боли по време на бременност?

Ако болката в долната част на гърба се усети в ранните етапи на бременността или започне да притеснява с течение на времето през втория / третия триместър, тогава посещението при гинеколога не трябва да се отлага. Лекарят, наблюдаващ жената, ще я насочи към консултация със сродни специалисти (нефролог, невролог, гастроентеролог), ако има основания за това. Ако лекарят подозира патологичен източник на дискомфорт, тогава на бременната жена ще се препоръча общ тест за кръв, урина и ултразвук. Рентгеновите методи на изследване при нея са противопоказани.

Лечение

По време на бременност болките в гърба трябва да се лекуват само под лекарско наблюдение. Бременната жена не трябва да избира сама лекарства за себе си. Най-често на жените по време на раждане се препоръчват различни методи за облекчаване на болката, с изключение на употребата на лекарства.

Ако бременната жена има силна болка в долната част на гърба, тогава следните препоръки ще помогнат за облекчаване на състоянието: За отпускане на напрегнатите мускули се препоръчва лек масаж на гърба. Жената може да се справи с него сама. Тя трябва да легне настрани и с две ръце да масажира долната част на гърба по гръбначния стълб. Но е много по-добре сертифициран специалист да прави масажа.

Ако гърбът ви е стегнат, можете да опитате да вземете топъл (не горещ) душ или вана, като добавите сол и етерични масла за по-добро отпускане на мускулите на кръста. Гърбът ще спре да се "обажда", ако носите специален бандаж за бременни жени. Помага за поддържане на корема и намалява натоварването на мускулите на гърба. Препоръчително е да го носите носите както е предписано от гинеколог от 5-6-я месец на бременността.

Ако гърбът ви боли, трябва да използвате специални ортопедични възглавници под формата на голяма подкова. Този продукт осигурява опора на тялото от двете страни. Дори по гръб сънят става много по-приятен.

Трябва редовно да извършвате терапевтични упражнения за бъдещи майки. Те помагат за укрепване на мускулите, повишават издръжливостта им при физическо натоварване. Ако гинекологът препоръчва определен комплекс от тренировъчна терапия на жената, тя трябва стриктно да се придържа към неговите препоръки. Не нарушавайте последователността на упражненията, както и броя им.

През целия ден е важно да обръщате внимание на правилната си стойка. Именно нейните нарушения често провокират лумбосакрална болка при бременнитне жени. Вие трябва да я контролирате и да се опитате да не се навеждате много назад. Ако прекарвате повече време в седнало положение, тогава за това трябва да използвате специални ортопедични столове и да поставите възглавница зад гърба си.
 

2019 © Проект на Sportal Media Group | Лични данни
Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.