Ако се чудите дали киселото мляко е препоръчително по време на бременност, отговорът безспорно е Да.
Българското кисело мляко е прекрасна храна и изключително лекарство както за крехкия бебешки организъм, така и за бъдещата майка.
На първо място наличието на живите млечни ферменти в лицето на уникалните бактерии - Бактериус булгарикус и Стрептококус термофилус, са изключителни помощници през всичките девет месеца. Те са мощно средство срещу проникването и присъствието на болестотворни бактерии, а ензимите, които отделят, действат противовъзпалително и укрепващо върху лигавицата на стомаха. Другото, но не по-малко важно качество на кравето кисело мляко е лесното разграждане и усвояване на съдържащите се в него белтъчини, калций и желязо - така важни за изграждането на тъканите и цялостния растеж на малкото човече.
Калории, хранителни стойности и ползи
Хапването на кисело мляко по време на бременност е силно препоръчително, тъй като носи множество ползи както за майката, така и за бебето. То е естествен пробиотик, богат на калций, фосфор, натрий, калий, протеини и витамини. Освен това насърчава чревното функциониране, добра превенция е срещу запек или хемороиди, които са характерни за бременните жени. Също така подпомага образуването на костите на бебето, благодарение на калция и витамините В и К, които съдържа. Не на последно място – благоприятства качествения сън.
Защо трябва да се консумира през деветте месеца
Мили бъдещи мами, киселото мляко е една от храните, които спокойно можете да консумирате без никакъв проблем. То е чудесна идея за следобедна закуска, със или без комбинацията на плодове или мюсли. Хапването му не може да навреди нито на вашето здраве, нито на това на плода. Нещо повече – то е по-скоро полезно, благодарение на млечните ферменти, които съдържа. Не е тайна, че млечните продукти доставят на организма протеини и калций, но въпреки това те трябва да се избират внимателно. Подходящи са тези, които се подлагат на процес на пастьоризация, който елиминира патогените. Но това не се отнася за киселото мляко. Те абсолютно безопасно, макар и сурово, защото е преминало
Алтернативи на киселото мляко
Класическото кисело мляко се произвежда от краве мляко, богато на протеини, които след като се пият, се коагулират в червата, образувайки бучки. Някои хора обаче нямат ензимите, необходими за разграждането на тези бучки, и съответно проявяват непоносимост към млякото и лактозата. В този случай могат да заменят с алтернативни продукти, имитиращи киселото мляко, но на основата на овес, соя, ядки или ориз.през процес на ферментация.
Надяваме се, че сме били полезни. Ако имате въпроси, свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето през първите месеци, не се колебайте да ги зададете на missionbaby@woman.bg